Wijnberg Wadexcursies organiseert wadexcursies voor mensen die voor een dagje, een weekend of een midweek naar Ameland gaan.
Deze activiteiten zijn voor groepen mensen die wel eens wat anders willen dan de gebruikelijke toeristische attracties. De activiteiten zijn voor kleine groepen mensen die met een personeelsuitje zijn, een workshop willen, aan teambuilding willen doen en/of van buitenactiviteiten houden. Uw gids/gastheer is een geboren en getogen Amelander die al zijn hele leven in de natuur rondzwerft en die vooral ge´nteresseerd is in wat de natuur te bieden heeft op culinair gebied.

De volgende activiteiten kunnen bijvoorbeeld in groepsverband plaatsvinden:

Zelf koken uit de natuur
Culinair gezien is er ook het een en ander mogelijk op het Wad. Naast het feit dat er rauwe schaaldieren gegeten kunnen worden is het ook mogelijk dat er bijvoorbeeld kokkels, oesters en mossels gezocht worden. Op uw verblijfadres kunnen deze dieren met behulp van de gids gekookt en gebakken worden, zodat u uw eigen maaltijd bij elkaar gezocht heeft. Hier hangt echter wel een ander prijskaartje aan, maar in goed overleg is er veel mogelijk.

Bij minder goed weer wordt er eventueel uitgeweken naar de zelf gebouwde schuur van juttershout. Deze schuur is gebouwd van hout dat is aangespoeld op Ameland met de storm van 20 maart 2007. Daarnaast zijn de meeste meubels in deze schuur eveneens gemaakt van planken en balken uit zee en de schuur is nautisch ingericht met daarnaast bijzondere strandvondsten, vroegere stroperswerktuigen, etc.

Garnalen vangen met een (sleep)krui. Daarna gezamenlijk koken. Er zijn een aantal professionele kruien beschikbaar om zelf garnalen te vangen. Afhankelijk van het weer en het jaargetijde kan er eventueel ook gebruik worden gemaakt van een sleepkrui. Deze krui - met een scheerbord - wordt voortgetrokken door een jeep. De garnalen worden gezamenlijk gekookt en mogen worden meegenomen naar huis. Tijdens het koken is er de mogelijkheid om een drankje te nuttigen in de “juttersschuur”. Garnalen die vlak onder de kust gevangen worden zijn meestal pas vanaf half september groot genoeg om goed te kunnen pellen.

Mossels, kokkels en oesters van het wad ophalen en zelf bereiden.
Uw gastheer brengt u naar ÚÚn van de mooiste plekjes van het Amelander Wad, alwaar u kokkels, oesters en mossels kunt zoeken om deze bij u thuis of gezamenlijk in de jutterschuur te bereiden. Er kan ook voor gekozen worden om van deze schaaldieren in combinatie met (eerder) gevangen vis, een smakelijke paella te maken. Dit alles kan gecombineerd worden met een wadexcursie.

Vis bakken.
Afhankelijk van de vangst kan de vis op ouderwetse, Amelander wijze gebakken en genuttigd worden. Het is ook mogelijk dat u van tevoren vis besteld, waarna dit ter plekke, of bijvoorbeeld na afloop van een excursie, na thuiskomst van het netten zetten, of na thuiskomst van het garnalen kruien, gebakken wordt.

Workshop visroken. Zelf vis fileren, kruiden en roken.
Elders op de site treft u uitgebreide informatie aan over het roken van vis, worst spek, carpaccio, etc. Het is ook mogelijk om hier een workshop van te houden. Het is dan de bedoeling om gezamenlijk vis te fileren, zelf te kruiden en zelf – met behulp van uw gastheer – de vis te roken. De zelfgerookte vis mag u meenemen, of gezamenlijk opeten om zodoende van elkaars gerookte (vis)producten (kruiden) te proeven. De vis wordt in een zelfgemetseld rookhok gerookt onder deskundige (bege)leiding van uw gastheer.

Rondrit met jeep over het strand. Alleen tussen 15 september en 1 mei.
Het is mogelijk om in een groep van maximaal 6 personen met een jeep een rondrit over het eiland te maken. In bovengenoemde periode kan er ook over het strand worden gereden. Buiten de hierboven genoemde periode is het alleen mogelijk om op de reguliere wegen te rijden.

Duinwandeling, c.q. stroperstocht met uitleg over vissen, jutten en jagen op Ameland.
Tijdens deze wandeling wordt u meegenomen door een stukje prachtige natuur van Ameland. Tegelijkertijd wordt er uitleg gegeven over de manier van leven op het eiland van vroeger. Er wordt een demonstratie gegeven hoe men vroeger konijnen ving en hoe de mensen in vroegere tijden leefden woonden en werkten op hun eiland. Daarnaast wordt er uitgebreid verteld over het jutten van vroeger en nu.

Het verzorgen van een juttersontbijt of juttersbrunch.
Zoals uit het bovenstaande blijkt heeft uw gastheer veel affiniteit met culinaire zaken en dan met name met “eten uit de natuur”. Naast de hierboven genoemde mogelijkheden met betrekking tot vis en schaaldieren zijn er op Ameland nog veel meer mogelijkheden met betrekking tot eten uit de natuur. Naast wild, vis en schaaldieren, groeien er op Ameland ook bramen en cranberry’s. Ook hier zijn geweldige gerechten van te maken. Daarnaast zal een dergelijke lunch/brunch vrijwel uitsluitend gemaakt worden met Amelander producten, zoals Amelander meerval, kaas, yoghurt, ijs, juttersbrood, etc.

Slaapgelegenheden
Er kan voor slaapgelegenheid gezorgd worden. Afhankelijk van uw wensen kan dit van low budget tot zeer luxe. Zeker in het zomerseizoen is het wel van belang dat u tijdig aangeeft wat u exact wilt.

Andere activiteiten.
Bovenstaande activiteiten worden in principe allemaal in eigen beheer uitgevoerd. Daarnaast kan er nog volop gebruik worden gemaakt van de kennis en kunde van andere organisaties op het eiland. Dit kan variŰren van het houden van een kampvuur, de vuurtoren beklimmen, musea bezoeken, boogschieten, etc. Uit bovenstaande activiteiten kan een keuze worden gemaakt. Het weer, jaargetijde, hoog- en laag water, grootte van de groep, zullen altijd een rol spelen bij het bepalen van het uiteindelijke programma. Wanneer u ge´nteresseerd bent is het mogelijk om ons te bellen of te mailen. In overleg met uw wensen wordt er een programma van een dag een weekend of meerdere dagen opgesteld. Uiteraard kan dit variŰren van geheel verzorgd tot een (klein) gedeelte van de activiteiten.